- Zeytin ve Ayvalık
- Ayvalık Ticaret Odası Tadım Laboratuvarı
ATarih, kültür, doğa ve gurme cenneti olan Ayvalık‘ın en değerli özelliklerinden bir de zeytin diyarı oluşu. 1924’te yaşanan nüfus mübadelesi öncesinden günümüze dek eğimli arazilerde yetiştirilen zeytinler, Ayvalık’ta köklü bir zeytin kültürünün oluşmasına olanak sağlamış. Halen Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağını üreten Ayvalık’ta zeytincilik, bu yörede yapılan en yaygın tarımsal faaliyet.
Zeytin ve Ayvalık
Zeytin ağacı varlığı aynı zamanda bir kültür varlığını, mirasını temsil ediyor. Yaklaşık iki bin beş yüz zeytin ağacını barındıran Ayvalık topraklarında doğal yayılım gösteren tüm ağaçlar Ayvalık çeşidi zeytin ağaçlarından oluşuyor. Bu rakam ise Türkiye zeytin ağacı varlığının yüzde ikisini oluşturuyor. Yörede doğal yayılım gösteren zeytin ağaçlarının tümü yüzyıllar öncesinden “delice” denilen yabani zeytin ağacından aşılanmış, bu nedenle de çevre koşullarına karşı çok dayanıklı ağaçlar.
Bölgede, Ayvalık Ziraat Odası’na kayıtlı 6.500 üretici, Ayvalık Ticaret Odası’nda ise zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan kayıtlı 83 firma bulunuyor. Kentteki zeytinyağı fabrikalarının sayısı ise 24. Ayvalık zeytin çeşidi, hem yağlık, hem de sofralık zeytin olarak üretilmeye uygun bir çeşit. Kendi yöresinde iyi yetiştirilip, iyi işlendiğinde çok yüksek duyusal ve kimyasal kalite özelliklerine sahip yemeklik zeytinyağı elde edilebiliyor.
Ayvalık için kültürel bir zenginlik olan, günün değişen ışıklarıyla parıldayan ve doğa harikası bir örtüyü andıran bu ağaçlar, Ayvalık’a özgü karakteristik özelliklerini yörenin toprak yapısından, Kaz Dağları’ndan geçip zeytin bahçelerine uzanan hakim kuzey rüzgarından ve zeytinlik alanı oluşturan hafif eğimli, tarıma elverişli doğasından alıyor.
Zeytin ağacının çeşidi, yetiştiği yöre, bu yörenin senelik iklim koşulları, toprak yapısı gibi özelliklerin Ayvalık’ta bir araya geliş şekli, eşsiz Ayvalık zeytinyağı lezzetini ortaya çıkarıyor.
Ayvalık Ticaret Odası Tadım Laboratuvarı
Ölümsüz bir ağaç olan zeytin, dünü bugünü ve tüm özellikleriyle Ayvalık Ticaret Odası Analiz Laboratuvarı ve Tarih Galerisinde hayat buluyor. Ayvalık Ticaret Odası’nın hemen karşısında, çift cepheli ve tarihi bir yapının restore edilmesiyle Ayvalık’a kazandırılan laboratuvar, iki bölümden oluşuyor. 2012’de açılarak faaliyetine başlayan Zeytinyağı Tadım Laboratuvarının tüm altyapısı zeytinyağı uzmanı ve kimya mühendisleri tarafından oluşturulmuş. Laboratuvar bölümünün en büyük özelliği ise, zeytinyağı tadım kursları düzenleyerek “tadım uzmanları” yetiştirmek. Zeytinyağı Tadım Laboratuvarı Aydın’dan sonra ikinci olmakla birlikte, verilen tadım eğitimleriyle Türkiye’de bir ilk.
Ayvalık’ın Cumhuriyet tarihinden, 1960’lı yıllara kadar olan ticari hayatının tanıtıldığı, tarihi binanın ikinci bölümü ise galeri-müze olarak hizmet veriyor. Küçük çaplı bir kent müzesi özelliği taşıyan bölüm Ayvalık’ın mübadele öncesinden günümüze dek sosyal panoramasını gözler önüne seriyor.
Artıları
- ………..
- ………..
Eksileri
- ………..
- ………..