Altınova

Altınova

Altınova’da Gezilecek Yerler

Balıkesir ili Ayvalık ilçesine bağlı, turistik bir mekan olan Altınova, Sarımsaklı bölgesinin devamında bulunuyor ve sessiz sakin tatil mekanlarını tercih edenler için, misafirlerini cennetten bir köşe gibi karşılıyor.


Gözde bir tatil mekanı olmanın yanı sıra tarihi ile de göz kamaştıran bu şirin bölgede çok hoş vakitler geçirebileceğiniz garanti diyebiliriz.

Yokuşu ve rampası neredeyse hiç bulunmayan Altınova, adı üstünde oldukça düz bir zeminden oluşan ova üzerine konumlanmış durumda. Bütün beldeyi bu sayede rahatlıkla yürüyerek dolaşabiliyorsunuz. Beldede en çok tercih edilen araç ise bisiklet.

Altınova’nın Tarihi

Bu şirin beldenin ismi, eski zamanlarda Ayazmend olarak anılırmış. Ayazmend kelimesi ise şifa kaynağı ve kutsal anlamlarına geliyor. Şimdiki ismi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında bölgeyi ziyaret ettiğinde, geniş bir ovayı kaplayan sap sarı buğday başaklarını görmesi ile bu bölgeye Altın Ova yakıştırmasını yapmasından kaynaklanıyor.

Altınova, milattan önce 3000’li yıllara kadar dayanan köklü bir tarihe sahip. Eski çağlarda önemli tekstil merkezlerinden birini teşkil eden bu beldemizin ilk yerleşim merkezi ise Hisar Mahallesi olarak anılan bölge.

Ayak bastığınız andan itibaren içiniz sarmalayan bu sımsıcak mekanda gezilecek yerler de elbette mevcut. Sizlere biraz da Altınova’da gezilecek yerler hakkında bilgiler verelim.

Altınova İskelesi


Beldenin merkezinde yer alan Altınova İskelesi, yerleşim alanının az ilerisinde bulunuyor. Beldenin en hareketli mekanlarından olan iskelede vakit geçirebileceğiniz kafe ve restoranlar da mevcut. Gece kulübü ve benzeri mekanlar bulunmadığı için de belde oldukça gürültüsüz ve kafa dinlemek isteyenler için, adeta biçilmiş bir kaftan.

Kum Adası


Altınova İskelesi civarında bulunan doğal yarımada, sahil üzerinde 2 kilometre kadar uzanıyor. Doğal bir mendirek yani dalga kıran görevi de gören yarımadaya ulaşmanızı sağlayan bir iskele de mevcut.

Kumsallar


İncecik kumu ile ziyaretçilerini hayran bırakan Altınova plajları, uzun süre aklınızdan çıkmayacak türden. Denizi de oldukça dingin ve rahatlatıcı diyebiliriz. Aynı zamanda kıyı şeridinde 120 metre kadar bile gitseniz suyun seviyesi boyunuza anca ulaşıyor. Özetle Altınova kumsalları, güzel olduğu kadar yüzmek için de oldukça güvenli bir ortama sahip.

Hacı Bayram Camii


Beldenin en meşhur tarihi yapılarında biri olan Hacı Bayram Camii, 1490 yılında inşa edilmiş. İnşa edilirken de Edremit Körfezi civarından getirilen farklı farklı taşlar kullanılmış. Oldukça yaşlı olan bu yapı yaşına hiç aldırış etmiyor ve hala dimdik ayakta.

Şeyh Muyyiddin Camii

Beldenin bilinen diğer tarihi yapılarından biri de Şeyh Muyyidiin Camii. Hacı Bayram Camiinden daha da yaşlı fakat onun kadar diri kalmayı başaramamış olan bu yapı 1200’lü yıllarda inşa edilmiş. Zaman zaman onarımlar gördüğü için de tarihi özelliklerini çoğunlukla kaybetmiş. Ama yine de görülmeye değer bir mekan.

Beş Yatırlar Türbesi


Belde mezarlığı içerisinde yer alan bu türbe, eski dönemlere ait taş sütunların yanı başında ve beş adet mezardan oluşmakta. Bu yüzden Beş Yatırlar Türbesi olarak anılmakta. Yatırların kime ait olduğu ise tam olarak bilinmiyor.

Tarihi Hanlar

Beldenin merkezinde, İnönü Caddesi üzerinde iki adet han bulunuyor. Bu hanlardan biri Şükrü Bey Hanıolarak adlandırılıyor ve yapım tarihi 1888 olarak biliniyor. Cadde üzerinde bulunan diğer han ise Çobanoğlu Hanı ve bu hanın ne zaman yapıldığına dair teyit edilmiş bilgi bulunmuyor. Her iki han da tuğla ve taşlar kullanılarak yapılmış ve günümüze kadar korunması gayet güzel sağlanmış nadide eserlerden.

Ayrıca beldenin civarında bulunan köyler, park ve bahçeler, Madra Barajı gibi gezebileceğiniz yerler arasında sayılabilir.

Altınova Mutfağı


Beldemiz Ayvalık’a bağlı olduğundan dolayı haliyle Ayvalık mutfağına paralel bir kültür barındırıyor. Altınova mutfağı ağırlıklı olarak deniz ürünleri ve antioksidan kaynağı olan yeşilliklerden oluşuyor.

Bunlardan öne çıkan bazı örnekler ise; deniz kestanesi (kara diken), muhteşem zeytinyağı ile birlikte servis edilen ahtapot salatası, güveçte düğmeli ahtapot yemeği ve akız olarak adlandırılan doğal otlardan oluşan mezeler diyebiliriz.

Altınova Nerede? Altınova’ya Nasıl Gidilir?

Altınova beldesi, hem Ege hem de Marmara Bölgesine kıyısı olan Balıkesir ilinin Ege tarafında, Ayvalık ilçesi sınırlarında bulunuyor.

Altınova’ya kara yolu ile ulaşmanız en tercih edilir yollardan biri. İzmir – Çanakkale karayolu güzergahını kullanarak ulaşabileceğiniz Altınova, Balıkesir il merkezine 150 kilometre, İzmir il merkezine ise 144 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Bursa Altınova arası 300 km olup bu bölgeden beldeye ulaşmak isteyenler E881 karayolunu takip ederek EdremitBurhaniye üzerinden Altınova’ya ulaşabilirler.

Artıları

  • ….

Eksileri

  • ………..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu