Bergama
Bergama, Türkiye’nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, Köken bilimiÖzhan Öztürk’ün iddiasına göre Bergama, Hitit dilinde “Yüksek yerleşim/üs”, Hitit Kaşka sınırındaki Argoma (Suluova) ise aynı dilde “sınır yerleşimi/üssü” anlamına gelmektedir. Yunanca Πέργαμος (Pergamos) olarak bilinmektedir. TarihçeKaresi Beyi tarafından fethedilen Bergama uzun süre Karesi Beyliği egemenliğinde kalmış daha sonra Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. 1337-1868 arası merkezi Balıkesir olan Karesi Sancağı’na bağlı olan Bergama, 1868-1877 arası merkezi Manisa olan Saruhan Sancağı’na bağlandıktan sonra İzmir Sancağı’na bağlanmıştır. CoğrafyaBergama, İzmir’in kuzeyinde, Bakırçay Havzası’nda yer alır. Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Bergama’nın yüzölçümü 1.544 km2‘dir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ilinin Soma ve Yunusemre ilçeleri, kuzeyinde Balıkesir ilinin İvrindi, Burhaniye ve Ayvalık ilçeleri, İklimYazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi egemendir. Kışlar çok sert geçmez. Hava sıcaklıkları genel ortalamalar içerisindedir. Rüzgarlar yaz ve kış kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel şeklinde eser. Lodos ve batı rüzgarları yağmur getirir. Yıllık toplam yağış tutarı 601 mm civarındadır. EkonomiBergama ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Verimli Bakırçay Ovası’nda tütün, pamuk, zeytin ve üzüm yetiştirilmektedir. Kozak Yaylası’nda ekonomik getirisi yüksek Kültür
Bergama Zeybeği, Harmandalı, Bergama Bengisi, Güvende, Somalı, Yalabı, Dağlı, Arpazlı, Çekirdeksiz Bağlarım karma oyunlardır. İsmailli, Jandarma, Yunddaği, Sebai, Üç parmak, Koca Arap, Nacakoğlu erkeklerin oynadığı oyunlardır. Bergama Konakları, Entarisi Mavili, Zahide Molla, Findik Sıdıkam, Al Basma, Kız Harmandalısı, Ey Yüceler, Al Basmadan Donu Var, Sepetçioğlu ise kadınların oynadığı oyunlardır.
Uzun uğraşlar sonucunda Bergama 22.06.2014 tarihinde Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen toplantının ardından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.Türkiye’nin, 2011’de geçici listeye kabul edilen diğer adayı Bergama da bu toplantıyla, “Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” dosyasıyla asıl listeye girdi.Bergama UNESCO Dünya Mirası`ne giren 999. miras oldu.
|
Nüfus
|