Kendi Tatil Planını Kendin Yap
1) Cuma iş çıkışı atlayın arabanıza. İstanbul’dan geliyorsanız, Çanakkale’ye doğru gelin ve buradan ayrılan sapaktan dönün. Toplamda 6 saat gibi bir sürede Bergama’dasınız. Ankara’dan geliyorsanız, Bursa yolunu kullanabilirsiniz. Yaklaşık 7 saat gibi bir sürede Bergama’dasınız. İzmir’den ise yaklaşık 1 buçuk saat gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz Bergama’ya. Dikili’ye doğru giderek, Dikili’ye gelmeden sağdan devam etmeniz gerekiyor. Bergama’ya otobüsle de ulaşabilirsiniz. İzmir Garajı’ndan her 30 dakikada bir Bergama otobüsleri hareket ediyor.
2) Bergama’da pek çok konaklama alternatifi bulunuyor. Bergama otelleri arasından size en uygun olanında rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ancak öncesinde Bergama otel fiyatlarını araştırmanızda yarar var.
3) Akşam otelinize yerleştikten sonra biraz civarı turlayın. Tesis yetkilisinden çevre hakkında birkaç bilgi edinin.
4) Sabah erkenden kalkın ve otelinizde güzel bir kahvaltı yapın. Bir diğer alternatif olarak Karanfilli Kahvehanesi’nde simit-çay eşliğinde İzmir usulü de kahvaltı yapabilirsiniz. 🙂
5) Kahvaltının ardından Asklepion Antik Kenti’ni gezin. Kutsal Yol’dan ilerleyerek tüm kenti keşfedin. En sonda yer alan yeraltı tünelini geçmeyi sakın ihmal etmeyin. Sonra geri dönün ve antik kentin girişindeki dükkanlardan alışveriş yapın. Parşömen, çam fıstığı ve zeytin alın mutlaka.
6) Asklepion Antik Kenti’nden sonraki durağımız ünlü bir bazilika olan Bergama Kızıl Avlu. Eski ismi Aziz Yahya Kilisesi olan bu kırmızı tuğlalı yapının kulelerinden biri Kurtuluş Camii olarak hizmet veriyor.
7) Kızıl Avlu’yu da gördükten sonra, yapının hemen karşısında yer alan Red Basilica Cafe’de öğle yemeği yiyin. Tercihinizi Bergama köftesinden yana kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
8) Öğle yemeğinin ardından Kale Mahallesi’ne doğru yola koyulun. Eski bir Rum Mahallesi olan Kale’nin sokaklarını gezin, fotoğraflayın. Bergama Ulu Cami’yi görün, Roma Köprüsü’nden geçin. Çınaraltı Kahve’de bir çay molası verin. Küplü Hamam’ı gezin.
9) Hemen ardından Cumhuriyet Meydanı’na geçin ve Bergama Müzesi’ni ziyaret edin. Burada, müze gezinizin ardından göreceğiniz Pergamon Akropülü’nün maketi bulunuyor. Onu iyice inceleyin. Zira o makette görülen yapıların büyük bir kısmı şu an yok.
10) Müze gezinizin ardından Pergamon Akropülü’ne doğru tırmanmaya başlayın. Burası oldukça dik bir tepede bulunuyor. Minibüsle çıkabileceğiniz gibi teleferikle de çıkabilmeniz mümkün ki biz teleferiği tercih ediyoruz. 🙂 Görkemli tapınakları ve meşhur Zeus Tapınağı’nın bulunduğu yeri görün. Maalesef bu tapınak yerinde olmayan eserlerden biri. 🙁 Bergama’nın o muhteşem manzarasını fotoğrafladıktan sonra inişe geçebilirsiniz.
11) Akropolden indikten sonra biraz alışveriş yapın. Helva, tulum peyniri ve en önemlisi karanfilli leblebi alın. Akşam pazarı olduğundan pazarlık yapmayı unutmayın. 🙂
12) Akşam otelinizde yemeğinizi yedikten sonra dinlenceye çekilebilirsiniz.
13) Sabah erkenden kalkın ve otelinizde güzel bir kahvaltı yapın.
14) Kahvaltının ardından birer bisiklet kiralayın ve Bergama’nın güzel sokaklarında bisiklet turuna çıkın. Kendinize güveniyorsanız Kozak Yaylası’na kadar bisikletle gidin ve ağaçlardan çam fıstığı toplayın. 🙂 Bu noktada tatilinizi sonlandırıp geri dönüş yolculuğuna çıkabilirsiniz. 🙁
15) Bergama, havasıyla, tarihiyle sizi kendisine aşık edecek kadar güzel bir yer. Bu nedenle bu geziyi eşinizle/sevgilinizle planlamanızı tavsiye ediyoruz.
16) Önemli hatırlatmalar; yola çıkmadan önce Bergama hava durumunu mutlaka kontrol edin. Ne olursa olsun yağmurluğunuzu yanınızda bulundurun. Rahat ayakkabılar tercih edin. Son olarak fotoğraf makinenizi ve yedek pillerini yanınıza almayı sakın ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir hafta sonu tatili geçirmenizi dileriz.
Artıları
- ………..
- ………..
Eksileri
- ………..
- ………..