- 1. Az bilinir, çok sevilir: Kabak Çiçeği Dolması
- 2. Köftenin kıymetlisi: İzmir Köfte
- 3. Ege'nin tatil yörelerinde: Deniz Börülcesi Salatası
- 4. En hası Ege de yapılır: Zeytinyağlı Yaprak Sarması
- 5. Turp Otu Salatası
- 6. Mis gibi kokar: Pazı Sarma
- 7. Ege Usulü Keşkek
- 8. Yumurtalı Sarmaşık ve Arapsaçı (Rezene) Kavurması
- 9. Kuru Börülce Çorbası/Yemeği
- 10. Domateslerle olan uyumu: Taze Börülce Salatası
- 11. Hem lezzetli, hem sağlıklı: Zeytinyağlı Enginar
- 12. Bunların üstüne tatlısız olmaz: Şambali
Ege Bölgesi’ne Yolunuz Düştüğünde Akşam Yemeklerinde Tatmanız Gereken 12 Lezzet
İzmir’in başı çektiği Ege mutfağı hem lezzetli hem de sağlıklı olmasıyla biliniyor. Mümkün olduğunca kırmızı et tercih edilmiyor, en fazla tavuk, balık ya da kıyma türündeki etler hakim. Zeytinyağı ve ot kavurmalarının da yeri ayrıdır. Tabii buradaki lezzetlerin bir kısmı başka yörelerde de mevcut ancak tarifleri Ege’ye has. Ağız sulandıran tarifleri denemek isteyenlere afiyet bal şeker olsun. ?
1. Az bilinir, çok sevilir: Kabak Çiçeği Dolması
2. Köftenin kıymetlisi: İzmir Köfte
- 1 kg. kuzu kıyma
- 2 baş soğan
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 1 demet maydanoz
- 1 çorba kaşığı katıyağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı karabiber
- yarım çay kaşığı kimyon
- 3 bardak su
- 1 yumurta
- tuz
Kıymaya, ufalanmış ekmeği, ince doğranmış maydanozu, karabiber ve tuzu, rendelenmiş soğan ve yumurtayı ekleyerek yoğurun. Bunları parçalara ayırıp parmak büyüklüğünde yuvarlayın. Tepsiye dizerek fırına sürün. Piştikten sonra küçük bir kaba alıp katı yağda kavurduğunuz salça ve una 3 bardak su koyup 10 dakika kaynatıp köftelerin üzerine dökün. Bir müddette böyle kaynatıp arzu ettiğiniz garnitür ile servis yapın. Afiyet olsun.
3. Kıyı Ege’nin tatil yörelerinde vazgeçilmezlerden: Deniz Börülcesi Salatası
- 2 demet deniz börülcesi
- 3 diş sarımsak
- Yeterince zeytinyağı
- Limon
- Tuz
Deniz börülcelerini bol suda bekletip yıkayın. Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra börülceleri köklerinden tutup kılcıklarını tek tek sıyırın. Ayıkladığınız deniz börülcelerini servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ile hazırladığınız sosu dökerek karıştırın. İsteğe bağlı olarak yoğurt ile de servis edilebilir. Afiyet olsun.
4. En hası Ege mutfaklarında yapılır: Zeytinyağlı Yaprak Sarması
- 1 kg asma yaprağı
- 2 su bardağı pirinç
- 2 orta boy domates
- 2 büyük soğan
- 1 demet taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 demet taze nane
- tuz
- 2 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 limon
- 1 su bardağı zeytinyağı
Öncelikle pirinci güzelce yıkayıp süzüyoruz. Asma yapraklarını kaynayan suda 5 dakika civarı haşlıyoruz.
Kuru soğanları ve domatesleri rendeliyoruz. Tüm yeşillikleri ince ince doğruyoruz.
Geniş bir kabın içerisine bütün malzemeyi alıp iyice karıştırıyoruz.
En son olarak yenibaharı, limon suyunu ve zeytinyağını ekleyip tekrar güzelce karıştırıyoruz.
Yaprakların içerisine hazırladığımız pirinçli harçtan koyup sarıyoruz.
Sarmaları tencereye dizip üzerine zeytinyağı ve sıcak su ilave edip pişiriyoruz.
Servis tabağına alıp limon dilimleriyle ikram ediyoruz. Afiyet olsun.
5. Zeytinyağı ve limonla ne güzel gider: Turp Otu Salatası
- 500 gr turp otu
- 3 diş sarımsak
- 1 adet limon
- 2 yemek kaşığı magarin
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı su
Turp otların uçlarından biraz kesilir bol suyla yıkanır.bir tencerede 1 su bardağı suyla haşlanır haşlandıktan sonra suyunu süzüp margarinle tavada kavrulur ve soğumaya bırakılır, sarımsaklar ezilir limon sıkılır soğuyan turp otların üzerine eklenip biraz tuz dökülüp karıştırılır.
6. Mis gibi kokar: Pazı Sarma
- 1 kg pazı
- 500 gr az yağlı kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 kase pirinç
- ½ demet maydanoz
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- karabiber
- kırmızı biber
- tuz
Pazı yapraklarını az tuzlu suda haşlayın ve süzün.
Kıymayı rendelenmiş soğan, salça, pirinç ve baharatlar ile iyice karıştırın.
Hazırladığınız harcı pazı yapraklarının içerisine koyarak sarın.
Tencerenin içerisine yerleştirip yağlı ve salçalı suda pişirin.
Yaprakların açılmaması için tencerenin içine yerleştirdikten sonra üzerine bir tabak koyabilirsiniz.
Servis tabağına alıp yoğurt ile servis yapın. Afiyet olsun.
7. Düğünlerde yapılanı bir başkadır ama evde de yapmak isterseniz: Ege Usulü Keşkek
- 1 kg keşkeklik döğme buğday (aşurelik buğday)
- 1 tavuk veya parça et
- 200 gr. tereyağı
- tuz, karabiber, kırmızıbiber, nane
Keşkeklik buğday geceden iyice yıkanıp üzerine 4 parmak çıkacak kadar su ile ıslatılır. Sabah düdüklü tencere olursa tercihen daha iyi, tencerenin dibine önce parça parça etler yerleştirilir. Akabinde geceden suya yatırdığımız keşkekliğimizi süzmeden o suyuyla tencereye koyalım ve zaten suyunu çekmiş olduğu için 4 parmak üzerine çıkacak kadar su koyarak tuzunu ekleyin. Eğer etiniz yağsızsa az miktarda yağ da koyabilirsiniz. Fazla olmamalı çünkü üstüne de yağ yakılacağı için ağırlaştırmamamız gerekir. Tenceremizi kapatarak önce harlı ateşte bir kaynatıp buhar çıktıktan sonra mümkün mertebe ocağın en kısık ateşinde 2-3 saat kadar pişirin. Tencerenin havasını çıkardıktan sonra bir tahta kaşıkla dinlene dinlene bu keşkeği karıştırarak ezin. Ne kadar ezilirse o kadar güzel olur, bırakın etler de birbirine girsin, özleşsin.
Sonra servis yapılacak tabaklara koyun ve üzerine kırmızı biberle tereyağı kızdırıp servis yapın. Afiyet olsun.
8. Tamamen doğal: Yumurtalı Sarmaşık ve Arapsaçı (Rezene) Kavurması
- 1’er demet sarmaşık ve rezene otu
- 1 adet soğan
- 2 Adet yumurta
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
Sarmaşıklar ve rezeneler yıkanır, sap kısımları kesilir.
Taze kısımları elle kırılır. (bıçakla kesilince acı oluyor)
Zeytinyağında yemeklik doğranan soğan kavrulur, ardından sarmaşıklar ve rezeneler eklenir.
Çok az su ekleyip kısık ateşte ot yumuşayana kadar pişirilir.
Suyunu çektikten sonra tuz ve karabiberi eklenir.
Bu aşamadan sonra üzerine yumurta kırılabilir, sarımsaklı yoğurt eklenebilir ya da sade de yenebilir.
Not: Kuru soğan yerine taze soğanın ya da pırasanın yeşil kısımları da eklenebilir”Acı ot” olarak da bilinen sarmaşığın kendinden acı bir tadı olduğunu da belirtmek gerekirPişirirken mümkünse metal kaşık değdirmeyin (acılığı daha da artırıyor), tahta kaşıkla ya da sallayarak karıştırınTuzunu mutlaka ot piştikten sonra ekleyin, baştan konursa acı olur.
9. Akşam yemeklerinin gözbebeklerinden: Kuru Börülce Çorbası/Yemeği
- 1 su bardağı kuru börülce
- 5 su bardağı su
- 1 kahve fincanı pirinç
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı salça
- tuz
Kuru börülceyi haşlayıp suyunu süzün. Tencereye alıp 5 su bardağı su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinci yıkayıp süzün ve börülceye ilave edin.
Tavada tereyağını kızdırıp salçayı ekleyin. Tuz serpip kaşıkla ezerek kavurun. Pirinçler pişince tencereye salçalı sosu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
10. Domateslerle olan uyumu: Taze Börülce Salatası
- Yarım kg. taze börülce
- 1 Baş kuru soğan
- 1 Adet limon
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- tuz
- pul biber
Börülce haşlanır. Soğuduktan sonra soğanlar ince ince kıyılarak börülce ile karıştırılır. Zeytinyağı, limon, tuz, pulbiber de konularak servis yapılır.
11. Hem lezzetli, hem sağlıklı: Zeytinyağlı Enginar
- 10 enginar
- 3 havuç
- 3 patates
- 1 su bardağı bezelye
- 2 kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı un
- dereotu
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- tuz
- su
Enginarlar güzelce temizlenir. Limonlu ve unlu suda bekletilir. Havuç, patates ve soğan küp küp doğranır. Enginarlar geniş tencereye alınır. Üzerine küp doğranan sebzeler ve bezelyeler ilave edilir. Şeker, un, tuz, zeytinyağı ilave edilir. Üzerine geçecek şekilde suyla pişirilir. En son piştikten sonra üzerine dereotu eklenip servis edilir. Afiyet olsun.
12. Bunların üstüne tatlısız olmaz: Şambali
- 2 su bardağı irmik
- 1/2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 50 gr. badem
- Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur yoğuracağımız kaba yoğurdu, şekeri, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. İrmiği katıp özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru, margarinle yağlayıp tabanına un serptiğimiz tepsiye boşaltalım, üzerini düzeltelim. Hamurun üzerine sık aralıklarla badem yapıştırıp 180° ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Tatlıyı, sönmüş fırında 5 dk. bekletip şerbetini emmesini sağlayalım. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.
Not: Bademleri sıcak suda 5 dk. bekletip kabuklarını çıkardıktan sonra kullanın. Afiyet olsun.
Artıları
- ………..
- ………..
Eksileri
- ………..
- ………..